Psikoterapiye geldiğiniz zaman ilk görüşme, sorununuzu anlayabilmek için soru cevap tarzında geçer. Neden terapiye başvurduğunuzu ve ne beklediğinizi konuşuruz. Aynı zamanda terapinin zamanı, ne sıklıkta yapılacağı, süresi, ücreti gibi konuları tartışırız.
İlk bir iki görüşmeden sonra terapinin hedefleri konusunda ortak bir anlayış geliştirmeye başlarız. Çoğunlukla hedefim sizi dinlemek ve sorunlarınıza katkı sağlayan düşünce, duygu ve davranış kalıplarını tesbit etmenize yardım etmektir. Bazı durumlarda size zarar veren bir davranışı bırakmanız, zor bir süreci atlatmanız, rahatsızlık veren duygularınızla baş etmeniz için gereken becerileri geliştirmenize yardım ederim. İhtiyacınıza göre bilgi verir, dinler, yorum yapar yada yön gösteririm.
Terapinin işe yaradığını, benim yardımım olmadan kendinize yardım edebilmenizden anlayabilirsiniz. Zamanla düşünce ve davranış kalıplarınızı, bunların kaynağını ve mutluluğunuzu engelleyen etkenleri kendi başınıza tesbit etmeye başlayabilirsiniz. Terapinin son hedefi yaşamınızın kontrolünü elinize almanız için kişisel gelişiminizi tamamlamanız ve başkaları ile pozitif, destekleyici ilişkiler geliştirebilmenizdir.
Psikoterapinin etkili olabilmesi karşılıklı ortak bir çaba yürütülmesine bağlıdır. Bazen düşünce yapınızda, duygularınızda ve davranış kalıplarınızda çok zor gelen değişimleri yapmanız gerekebilir ve bu zor zamanlarda kararlı olmanız, vazgeçmemeniz, direncinizi yitirmemeniz oldukça önemlidir.